De app: Diabetes Voetencheck

Eén op de vier diabetespatiënten heeft te maken met een slechte doorbloeding en een verminderd gevoel in de voeten. De kans op slecht genezende voetwonden met een risico op amputatie neemt daarom toe. Een regelmatige controle van de voeten is belangrijk om risicofactoren op te sporen en te beperken. RondOm Podotherapeuten heeft daarom samen met webbouwer Stofloos een app ontwikkeld om diabetespatiënten te ondersteunen in deze moeilijke tijd.

 

Zelfzorg
‘’Diabetespatiënten zijn gezien de situatie rondom het coronavirus meer aangewezen op het zelf verzorgen en controleren van de voeten. Om voetproblemen te voorkomen zijn dagelijkse verzorgmomenten en de juiste zelfzorg cruciaal. ’’vertelt Monique Janssen, diabetespodotherapeut.

Om diabetespatiënten te motiveren goede zelfzorg toe te passen en dit te kunnen monitoren, hebben podotherapeuten in Nederland in een kort tijdsbestek een app ontwikkeld. Hiermee kunnen zij een grote groep mensen in de gaten houden op afstand.

 


De app
De app verstuurt diabetespatiënten een dagelijks/wekelijks pushbericht dat vraagt of de patiënt de voeten wil controleren. De patiënt wordt hierbij begeleid met instructiefilmpjes en interactieve vragen.

De app werkt met een controlemechanisme: het resultaat van de vragen kan ertoe leiden dat de patiënt gevraagd wordt een foto in te sturen via de app, zodat de podotherapeut de voeten kan beoordelen op afstand. Ook houdt de app bij of de patiënt de app (dagelijks) gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, neemt de podotherapeut contact op en zal met de juiste gesprekstechnieken de patiënt motiveren tot betere zelfzorg.

 

Foto uploaden
Naast de dagelijkse voetcontrole kan de patiënt op ieder gewenst moment een foto insturen als hij/zij onregelmatigheden aan de voeten constateert. De foto komt rechtstreeks in de mailbox van de podotherapeut terecht. De podotherapeut zal de foto beoordelen en bepalen of een spoed praktijkbezoek noodzakelijk is.

Gratis beschikbaar
De app is voor iedereen gratis te downloaden in de App Store en Play Store onder de naam Diabetes Voetencheck